Eğitim Postası - Güncel Sayı
HÜEF Eğitim Postası Logo

Eğitim Postası

Sayı: 3 - Aralık 2016 [PDF]

 


 

Bilimsel Çalışmalar

Uluslararası Bildiriler

Demirel, M., Aşkın Tekkol İ., Çiğdem, S. ve Demir, Ç. (2016). Öğrenme stratejileri ile ilgili lisansüstü tezlerin incelenmesi: Eğilimler ve yansımalar. 4.  Uluslararası Eğitim Programları ve Öğretim Kongresi Tam Metin Kitabı. 222-244. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık. [Çevrim içi: http://www.icci-epok.org/ICCI-EPOK_Tam_Metin.pdf]

Kavaklı, N. (2016). Exploring the distinction between English count and mass nouns: the concept of individuation. Cognitive Linguistics in Wroclaw Web Conference, 3-4 Aralık 2016, Wroclaw, Polonya.

Koban-Koç, D. (2016). The Effect of Gender on Comprehension of Different Genres, Bangkok Annual Business and Social Science Research Conference 2016, 3-4 Aralık, Bangkok, Tayland.

Koban-Koç, D. (2016). Reasons for Code Switching: The Case of Turkish-English Bilingual Speakers in New York, USA, Bangkok Annual Business and Social Science Research Conference 2016, 3-4 Aralık, Bangkok, Tayland.

Mirici, İ.H. (2016). Sample education projects for prospective teachers in ELT and Biology. ISER- 106th International Conference on Education and Social Science, 22-23 Aralık, Berlin/Almanya.

 

Makaleler

Uluslararası Dizinlerde Taranan Dergilerde Yayımlanan Makaleler

Çelen, F. K. ve Seferoğlu, S. S. (2016). Bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımı ve etik olmayan davranışlar: Sorunlar, araştırmalar ve değerlendirmeler. Bilgisayar ve Eğitim Araştırmaları Dergisi [Journal of Computer and Education Research], 4(8), 124-151.

KIRAN A. (2016). Les difficultés de l'enseignement de l'argumentation aux étudiants de FLE en Turquie. Revue Pratiques. Sayı 169-170.

Sarıtepeci, M., Durak H. ve Seferoğlu, S. S. (2016). Öğretmenlerin öğretim teknolojileri alanında hizmet-içi eğitim gereksinimlerinin FATİH Projesi kapsamında incelenmesi. Türk Bilgisayar ve Matematik Eğitimi Dergisi - Turkish Journal of Computer and Mathematics Education, 7(3), 601-620.

 

Ulusal Dizinlerde Taranan Dergilerde Yayımlanan Makaleler

Aşkın Tekkol İ. ve Demirel, M. (2016). Öğretmen adaylarının öz-yönetimli öğrenme becerilerine ilişkin görüşlerinin incelenmesi. Uluslararası Eğitim Programları ve Öğretim Çalışmaları Dergisi/ International Journal of Curriculum and Instructional Studies, 6 (12). 151-168.

Demirtaş-Zorbaz, S., Özer, A., Gençtanırım, D. ve Ergene, T. (2016). Öğretmen – Öğrenci İlişki Ölçeği’nin Uyarlanması. Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Dergisi. 7 (2).

Sağlam Kaya, Y. ve Acarlı, D.S.(2016). A Study on Preservice Teachers’ Use of Social Networks in Teaching Activities. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi,  18(2), 1151-1168.

Şefik, Ö. ve Dost, Ş. (2016). Ortaöğretim Matematik Öğretmen Adaylarının Matematik Okuryazarlığı Hakkındaki Görüşleri. Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi, 10(2), 320-338.

Uğur, B., Urhan, S. ve Arkün-Kocadere, S. (2016). Geometrik cisimler konusunun dinamik geometri yazılımı ile öğretimi. Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitim Dergisi, 10(2), 339-366.

 

Kitaplar / Kitap Bölümleri

Ulusal

Doğan, D. ve Seferoğlu, S. S. (2016). Günümüz gençliğinin yaşam iksiri: Sosyal medya üzerine değerlendirmeler. A. G. Baran & M. Çakır (Ed.), içinde İnter-disipliner yaklaşımla gençliğin umudu toplumun beklentileri (ss. 137-166). Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara.

Doğan T. ve Güney Karaman, N. (2016). Kriz Danışmanlığı: Müdahaleler ve Becerileri (Editörler. Ö. Erdur-Baker. T. Doğan). Kriz Danışmanlığı. (ss. 37-73). Pegem Akademi. Ankara.

Doğan T. ve Şahin, R. (2016). Ailede Boşanma: Çocuk ve Ergenlerin Boşanma Sonrası Uyumu (Editörler. Ö. Erdur-Baker. T. Doğan). Kriz Danışmanlığı. (ss. 265-302). Pegem Akademi. Ankara.

Durak, H. ve Seferoğlu, S. S. (2016). Siber zorbalık: Eski bir toplumsal sorunla ilgili yeni tanımlamalar, bakışlar, değerlendirmeler. A. G. Baran & M. Çakır (Ed.), içinde İnter-disipliner yaklaşımla gençliğin umudu toplumun beklentileri (ss. 167-188). Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara.

Erdur Baker, Ö. ve Doğan, T. (Ed.). ( 2016).  Kriz Danışmanlığı. Pegem Akademi.

Erdur Baker, Ö. ve Doğan, T. (2016).  Afetler, Krizler, Travmalar ve Psikolojik İlk yardım. (Genişletilmiş 2. Baskı), Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği.

 

Yurtdışı Etkinlik Katılımları
  • Yabancı Diller Eğitimi bölümü İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı araştırma görevlisi Nurdan KAVAKLI, 3-4 Aralık 2016 tarihlerinde Polonya’da düzenlenen Wroclaw’da Bilişsel Dilbilim Web Konferansı başlıklı etkinliğe katılmıştır.

  • Yabancı Diller Eğitimi bölüm başkanı ve İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı başkanı Prof. Dr. İsmail Hakkı MİRİCİ 22-23 Aralık 2016 tarihlerinde Berlin/ Almanya’da düzenlenen 106. Uluslararası Eğitim ve Sosyal Bilimler Konferansı (ICESS-2016) başlıklı etkinliğe katılmıştır.

  • Yabancı Diller Eğitimi Bölümü İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç.Dr. Didem Koban-Koç, 3-4 Aralık 2016 tarihlerinde Bangkok, Tayland’da düzenlenen Bangkok Annual Business and Social Science Research Conference etkinliğine “ The Effect of Gender on Comprehension of Different Genres” ve “Reasons for Code Switching: The Case of Turkish-English Bilingual Speakers in New York, USA”  başlıklı bildirilerle katılmıştır.

 

Projeler
  • Proje Başlığı: Rehberli Sorgulamaya Dayalı Laboratuvar Etkinliklerinin Bilimsel Süreç Becerileri Laboratuvara İlişkin Tutum ve Yeterliklere Etkisi (Hızlı Destek Projesi)
    Prof. Dr. Esin Atav & Dr. Dilek Sultan Acarlı
  • Proje Başlığı: Temel mikrobiyoloji kavramlarının uygulamalı öğretimi ve kavram yanılgılarının giderilmesi (Hızlı Destek Projesi)
    Yrd. Doç.Dr. Sevilay Dervişoğlu & Dr. Dilek Sultan Acarlı

Çalıştaylar / Seminerler
  • Eğitim Fakültesi Alman Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı Araştırma  Görevlisi,  Dr. Cengiz Sarıçam T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’nün 19-23 ARALIK 2016 Antalya’da düzenlenen ALMANCA ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ SEMİNER PROGRAMI’nda hizmetiçi eğitim kapsamında;

1- Almanca Öğrenimi için var olan ve ihtiyaç duyulan Materyaller
2- Almanca Öğretiminde ve Öğreniminde Ölçme ve Değerlendirme ve Değerlendirme Ölçekleri
3- Yabancı Dil Öğretiminde ve Öğreniminde kullanılan Yöntem, Metot ve Yaklaşımlar
4- Yabancı Dil Öğretimini ve Öğrenimini Etkileyen Faktörler
konularında seminerler vermiştir.  

  • Eğitim Bilimleri Bölümü’nden Prof. Dr. Yüksel KAVAK, 1 Aralık 2016 tarihinde Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nde yapılan ve AB Horizon 2020 kapsamındaki “EduMAP – Aktif, Katılımcı Yurttaşlık İçin Bir Araç Olarak Yetişkin Eğitimi” I. Ulusal Çalıştayına katılmıştır.
  • Eğitim Bilimleri Bölümü’nden Prof. Dr. Yüksel KAVAK, 22-23 Aralık 2016 tarihlerinde, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Avrupa Rehberlik Merkezi tarafından düzenlenen “Eğitim İstihdam İlişkisinin Kurulmasında Kariyer Yönetimi Çalıştayı”na panelist olarak katılmıştır.
  • Eğitim Bilimleri Bölümü’nden Prof. Dr. Yüksel KAVAK, 24-25 Aralık 2016 tarihlerinde, EPDAD (Eğitim Fakülteleri Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği) tarafından düzenlenen “EPDAD II. Değerlendirici Eğitimi Çalıştayı”na “Değerlendirici Eğiticisi” olarak katılmıştır.
  • Fen ve Matematik Alanları Eğitim Bölümü’nden  Yard. Doç. Dr. Ümit Işık Erdoğan EPDAD (Eğitim Fakülteleri Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği) tarafından Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimler Fakültesinde düzenlemiş olduğu “EPDAD II. Değerlendirici Eğitimi Çalıştayı”na 24- 25 Aralık 2016 tarihleri arasında katılımcı olarak katılmıştır.

 

Diğer Bilimsel Toplantılar
  • Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümünden Prof. Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU 26-28 Aralık 2016 tarihlerinde Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “EPALE Yetişkin Eğitimi Temel Beceriler Konferansı” başlıklı etkinlikte “Okuryazarlık, sayısal okuryazarlık ve dijital beceriler” alanlarında yapılan çalışma gruplarında moderatörlük yapmıştır.
  • Eğitim Bilimleri Bölümü’nden Prof. Dr. Yüksel KAVAK, “Eğitimde Değişim Konferansları” dizisi kapsamında 10 Aralık 2016 tarihinde İstanbul MEF Üniversitesi’nde yapılan “Yükseköğretimde Değişim Nasıl Olmalı?” paneline panelist olarak katılmıştır.
  • Yabancı Diller Eğitimi Bölümü İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç.Dr. Didem Koban-Koç, 3-4 Aralık 2016 tarihlerinde Bangkok, Tayland’da düzenlenen Bangkok Annual Business and Social Science Research Conference etkinliğinde konferans ortak başkanı olarak görev almıştır.

 

Kutlamalar
  • Fakültemize bağlı yedi bölüm 29 Aralık 2016, Perşembe günü 14:00-16:30 saatleri arasında Öğretim Üyeleri Kafeteryasında 2017 yılını karşılamak üzere bir araya gelmişlerdir.

 

Tamamlanan Yüksek Lisans ve Doktora Tezleri
  • BÖTE Bölümü araştırma görevlilerinden Şeyma ÇAĞLAR, Yrd. Doç. Dr. Selay ARKÜN KOCADERE’nin danışmanlığında yazdığı “Oyunlaştırılmış Bir Öğrenme Ortamının Tasarlanması, Uygulanması ve Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi” başlıklı tezini 21.12.2016 tarihinde başarıyla savunmuştur.
  • PDR Anabilim Dalı Doktora öğrencilerinden Selen Demirtaş-Zorbaz, Prof. Dr. Tuncay Ergene’nin danışmanlığında yazdığı “İlkokul Öğrencilerinin Okula Uyumu: Bir Model Testi” başlıklı tezini 19.12.2016 tarihinde başarıyla savunmuştur.

Başarılarımız

 

Öğretim Elemanları
  • BÖTE Bölümünde yürütülmekte olan “Searching for the Labours of Hercules” projesi 14 Aralık 2016’da düzenlenen "Erasmus+ Proje Sonuçlarının Yaygınlaştırılması ve Kullanılması Toplantısı"nda sektörlerinde karar alıcı ve politika üretme konumundaki kişilere sunulmak üzere Ulusal Ajans tarafından seçilmiştir. Toplantıda Yrd. Doç. Dr. Selay ARKÜN KOCADERE, Mehmet Çelikel Lisesi’nden Özlem Kaplan ile birlikte proje çıktılarını tanıtmıştır.
  • Yabancı Diller Eğitimi bölüm başkanı ve İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı başkanı Prof. Dr. İsmail Hakkı MİRİCİ 22-23 Aralık 2016 tarihlerinde Berlin/ Almanya’da düzenlenen 106. Uluslararası Eğitim ve Sosyal Bilimler Konferansı (ICESS-2016)’nda sunduğu ‘Sample Education Projects for Prospective Teachers in ELT and Biology Departments’ başlıklı çalışması ile ‘En İyi Sunum/ En İyi İçerik’ kategorisinde, ‘ISER En İyi Akademik Bildiri Ödülü’ne layık görülmüştür.  

 

Yükselmeler
  • Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Anabilim Dalı’nda açık bulunan bir profesörlük kadrosuna 14.12.2016 tarihinde Doç. Dr. Nuri DOĞAN atanmıştır.

 

Fakültemizden Ayrılanlar
  • Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümünden Arş. Gör. Dr. Esra TELLİ 35. Madde kapsamında geldiği BÖTE Bölümündeki doktora öğrenimini tamamlaması nedeniyle 23.12.2016 tarihi itibariyle buradan ayrılarak Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi BÖTE Bölümüne geçmiştir.

Diğer Etkinlikler
  • OECD tarafından 6 Aralık 2016 tarihinde açıklanan PISA 2015’in (Program for International Student Assessment) (PISA 2015- Science, Mathematics, Reading) sonuçlarının değerlendirilmesini sağlamak üzere Fakültemizde bir panel düzenlendi. 22 Aralık 2016, Perşembe günü gerçekleştirilen “PISA.tr/2015 - Sonuçlar ve Yansımalar” başlıklı ve moderatörlüğünü Fakültemizden Prof. Dr. Seval FER’in yaptığı panele
    • Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesinden Doç. Dr. Hüseyin H. YILDIRIM “Geniş Ölçekli Bir Ölçme Uygulaması: PISA” başlıklı sunumuyla,
    • Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesinden Doç. Dr. Eren CEYLAN “PISA 2015’de Fen Okuryazarlığı ve Türkiye Sonuçları” başlıklı sunumuyla
    • Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesinden Doç. Dr. Duygu ANIL “PISA Türkiye” başlıklı sunumuyla katılmışlardır.
  • Fen ve Matematik Alanları Eğitim Bölümü Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Ali Bülbül 8. Aralık 2016 tarihlinde “Pythagoras’tan Fermat’a başlıklı bir konuşma yapmıştır. 
  • Üniversite olarak toplumsal sorumluluğumuz çerçevesinde bilimi sevdirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla Prof. Dr. Ahmet İlhan ŞEN’in yürütücülüğünde Hacettepe Mobil Planetaryum etkinliği 24-25 Aralık  2016 tarihlerinde ANKARA / ETİMESUT – Cenk Yakın Ortaokulun'da gerçekleştirilmiştir. Ayrıntılı bilgi için http://planetaryum.okuldisiogrenme.com.
  • Fen ve Matematik Alanları Eğitim Bölümü Kimya Eğitimi Dalı’ndan Yard. Doç. Dr. Ümit Işık Erdoğan EPDAD’ın Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimler Fakültesinde düzenlemiş olduğu’ Değerlendirici Eğitimi Çalıştay’ına 24- 25 Aralık 2016 tarihleri arasında katılımcı olarak katılmıştır.
  • Konferans ortak başkanı: Bangkok Annual Business and Social Science Research Conference 2016, 3-4 Aralık, Bangkok, Tayland.

 

 

Fotoğraflarla Fakültemiz

22 Aralık 2016, Perşembe günü Mehmet Akif Ersoy salonunda “PISA.tr/2015 - Sonuçlar ve Yansımalar” başlıklı bir panelde PISA 2015’in sonuçları değerlendirildi.

PISA Paneli-afiş PISA-Banner PISA-Davetiye
     
PISA-Paneli-1
     
     
     
     
   

 

Hacettepe Mobil Planetaryum etkinliği 24-25 Aralık  2016 tarihlerinde ANKARA / ETİMESUT – Cenk Yakın Ortaokulundaydı.

     

 

Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bülteni
06800 Beytepe Ankara